Bijen en bijenwas

Honingbijen horen tot de vliesvleugelige insecten waarvan er  op de hele wereld maar liefst 20.000 soorten bestaan. Net als hommels, mieren en een aantal wespensoorten, zijn het sociale insecten, dat wil zeggen dat ze in volken (kolonies) leven. Deze volken leven in het wild in holle bomen, rotsspleten en andere veilige beschutte plaatsen. Als bijen door de mens worden gehouden leven zij in kasten of korven. De boomstammen, korven of bijenkast zijn slechts de buitenkant van de bijenwoning. Het binnenste gedeelte bestaat uit raten die door de bijen zelf worden gebouwd. De raten worden gemaakt van bijenwas en bestaan uit duizenden kleine zeshoekige cellen.

Bijen halen nectar bij de bloemen waarvan zij vervolgens honing maken. In de honingmaag worden stoffen aan de nectar toegevoegd waardoor zij wordt omgezet in honing. De bijen die in de kast werken slaan de honing op in de wasraten, die worden gemaakt van bijenwas. Niet alle cellen worden voor het opslaan van de honing gebruikt. Een deel wordt gebruikt voor het opslaan van stuifmeel en in de overige cellen legt de koningin eitjes. 

De tijd van de romantische bijenteelt in korven is grotendeels voorbij. Tegenwoordig worden bijen gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten, maar ook om ziekten en plagen te kunnen bestrijden.

Bijen zijn erg belangrijk voor de natuur, tijdens het verzamelen van nectar en stuifmeel bestuiven zij de planten die ze bezoeken zodat deze vervolgens vrucht kunnen dragen. Fruitteelt zou bijvoorbeeld bijna onmogelijk zijn zonder de hulp van bijen.

Wil je meer weten over bijen? Dan kun je onder andere terecht bij de Nederlandse bijenhouders vereniging, de bd imkervereniging, www.bijen.startpagina.nl.

Nieuwsbrief

Naam:
Email:

Klant login